Γυναικομαστία: Τι είναι, ποια είναι τα σημάδια και πώς θα απαλλαγείτε

Γυναικομαστία: Τι είναι, ποια είναι τα σημάδια και πώς θα απαλλαγείτε

Γυναικομαστία: Τι είναι, ποια είναι τα σημάδια και πώς θα απαλλαγείτε

Τι είναι η Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι μια Καλοήθης διόγκωση του ανδρικού στήθους λόγω ανάπτυξης του μαζικού αδένα όπου η κύρια αιτία είναι η Διαταραχή ισορροπίας οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Συχνά εμφανίζεται κατά τη γέννηση , κυρίως όμως στην εφηβεία (peak 14 – 15 έτη) οπότε και μπορεί να υποστραφεί αυτόματα μέσα σε 2 χρόνια. To 50 – 70 % εφήβων θα αναπτύξουν κάποιου βαθμού γυναικομαστία ενώ το 30 % ανδρών έχουν ψηλαφητό μαζικό αδένα.

Ως ΨΕΥΔΟΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ ορίζεται η αύξηση του μαστού, λόγω εντοπισμένης εναπόθεσης λίπους και όχι λόγω ανάπτυξης μαζικού αδένα.

Ποια είναι τα σημάδια της Γυναικομαστίας

Τα σημάδια ποικίλλουν από μια μικρή ποσότητα επιπλέον ιστού γύρω από τις θηλές έως προεξέχοντες μαστοί. Μερικές φορές, ο ιστός του μαστού μπορεί να είναι ευαίσθητος ή και οδυνηρός, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τι προκαλεί τη Γυναικομαστία

Ανισορροπία ορμονών

Η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από μια ανισορροπία μεταξύ των ορμονών του φύλου, της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα προκαλούν ανάπτυξη του ιστού του μαστού. Ενώ όλοι οι άνδρες παράγουν κάποια ποσότητα οιστρογόνου, συνήθως έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, που εμποδίζουν τα οιστρογόνα να προκαλέσουν την ανάπτυξη του ιστού του μαστού. Εάν αλλάξει η ισορροπία των ορμονών στο σώμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του στήθους του ανθρώπου. Μερικές φορές, η αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι άγνωστη.

Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος είναι μια κοινή αιτία της γυναικομαστίας – αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του ιστού του μαστού. Εάν είστε υπέρβαροι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε υπερβολικό λίπος που μπορεί να αυξήσει τον ιστό του μαστού.

Νεογέννητα αγόρια

Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει τα νεογέννητα αγόρια, επειδή τα οιστρογόνα περνούν από τον πλακούντα από την μητέρα στο μωρό. Αυτό είναι προσωρινό και θα εξαφανιστεί σε λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

Εφηβεία

Κατά την εφηβεία, τα επίπεδα ορμονών των αγοριών ποικίλλουν. Εάν το επίπεδο της τεστοστερόνης πέσει, το οιστρογόνο μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του ιστού του μαστού. Η γυναικομαστία στην εφηβεία συνήθως υποστρέφει καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν και τα επίπεδα των ορμονών τους γίνονται πιο σταθερά.

Μεγαλύτερη ηλικία

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη. Οι ηλικιωμένοι άντρες τείνουν επίσης να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος και αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων. Αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση του ιστού του μαστού.

Άλλες αιτίες

Άλλες σπάνιες αιτίες της γυναικομαστίας περιλαμβάνουν : παρενέργειες φαρμάκων – όπως φάρμακα κατά του έλκους ή φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, παράνομα ναρκωτικά – όπως κάνναβη ή αναβολικά στεροειδή, υπερβολικό αλκοόλ, μια κατάσταση υγείας – όπως νεφρική ανεπάρκειες ή ηπατική νόσο. Το σύνδρομο Klinefelter (σπάνια γενετική διαταραχή) θρόμβους ή λοίμωξη στου όρχεις.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ:

 • Grade I: μικρή υπερτροφία ( <250g ) χωρίς πτώση
 • Grade II: μέτρια υπερτροφία ( 250 – 500g ) χωρίς πτώση
 • Grade III: μεγάλη υπερτροφία ( >500g ) με πτώση 1ου βαθμού
 • Grade IV: μεγάλη υπερτροφία με πτώση 2ου ή 3ου βαθμού
γυαικομαστια 1
Γυναικομαστία

Πως Θεραπεύεται η Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα (παρατήρηση), φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της γυναικομαστίας, αν οι αλλαγές αναμένεται να επιλυθούν και ποιες αισθητικές ανησυχίες υπάρχουν. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει παρατήρηση και προσεκτική παρακολούθηση, διακοπή φαρμάκων, σωστή διατροφή, άσκηση και διακοπή χρήσης παράνομων ουσιών και αλκοόλ. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί συγκεκριμένη αιτία της γυναικομαστίας κατά την πρώιμη φάση της ανάπτυξης, τότε η διεύρυνση του μαστού μπορεί να σταματήσει και να αντιστραφεί.

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της γυναικομαστίας σε άνδρες που δεν έχουν υποκείμενα ορμονικά προβλήματα, αν και τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεταβλητά. Αυτά τα φάρμακα αποσκοπούν στην επιστροφή του οιστρογόνου και στην αναλογία τεστοστερόνης σε φυσιολογικό επίπεδο και μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν τα οιστρογόνα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μακροχρόνιας γυναικομαστίας ή όταν τα φάρμακα δεν ήταν αποτελεσματικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση εκτός από διαγνωστική ένδειξη κυρίως επιτελείται για:

 • Ψυχολογικούς Λόγους
 • Αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης
 • Στάδιο και υφή μαστού καθορίζουν την τεχνική
 • 3 επιλογές:
  • Υποδόριος μαστεκτομή με ή χωρίς εκτομή δέρματος.
  • Μαστεκτομή με λιποαναρρόφηση (από τις αρχές ΄80).
  • Λιποαναρρόφηση με χρήση υπερήχων – μόνη ή μαζί με εκτομή σε 2 στάδια.

Τα ενδύματα συμπίεσης χρησιμοποιούνται συνήθως μετά την επέμβαση για να σταματήσουν οποιαδήποτε συλλογή υγρών και να μειωθούν τυχόν τεντωμένα ¨περισσεύματα¨ δέρματος. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης είναι πολυπαραγοντικό και ο ασθενής οφείλει να κατανοήσει πλήρως τις ενδείξεις, αντενδείξεις, επιπλοκές καθώς επίσης και τις μετεγχειρητικές οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Έχετε απορίες; Σχόλια ή θέλετε να μιλήσετε απευθείας με τον Ιατρό;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα σας καλέσει ο ιατρός προσωπικά για ένα ιδιωτικό ραντεβού.

  captcha