Λιποπρόσθεση – Μεταφορά Λίπους

lipoprosthesi-1
lipoprosthesi-3
lipoprosthesi-2

Τι είναι η Λιπομεταφορά;

Λιπομεταμόσχευση είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από Πλαστικούς Χειρουργούς μετά από την αφαίρεση ανεπιθύμητου τοπικού λίπους σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό (διπλοσάγωνο), μαστό, κοιλιά, γλουτούς, έσω και έξω μηρούς, ψωμάκια, γόνατα, αστραγάλους και γυναικομαστία.

Με τη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το λίπος που περισσεύει σε κάποια περιοχή του σώματος. Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος που το χρειάζονται. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Ιστορικά αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες προσπάθειες μεταφοράς λίπους έγιναν περίπου στα 1909 για αισθητικούς λόγους στην περιοχή του στήθους και του προσώπου από τον Eugene Hollander.

To 1990 ο Sydney Coleman συστηματοποίησε την τεχνική λήψης, επεξεργασίας, και μεταμόσχευσης του λίπους ως αυτόλογο εμφύτευμα.

Ενδείξεις Χειρουργείου

Η λιποπρόσθεση ή αλλιώς λιπομεταφορά είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος που έχει προκύψει με την πάροδο του χρόνου, καθώς επίσης είναι πλέον μια από τις Gold Standard τεχνικές για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή.

Οι πιο συνήθεις ενδείξεις είναι: λείανση ρυτίδων, αντιμετώπιση ραγάδων, ανάπλαση της επιδερμίδας στην περιοχή του ντεκολτέ και των χεριών, αντιμετώπιση ουλών ακμής, αντιμετώπιση μετεγχειρητικών ουλών.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η λιπομεταφορά αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους συνδυαστικά με τη βλεφαροπλαστικη, τη ρυτιδεκτομή (Face lift) καθώς επίσης είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος στη βελτίωση των μαύρων κύκλων στα μάτια, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Η λιπομεταμόσχευση, στη βάση της τεχνικής της, συμπεριλαμβάνει μαζί με τα λιποκύτταρα και μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων που αφθονούν στο ενδοθήλιο των αγγείων που πορεύονται μέσα στον λιπώδη ιστό. Το λίπος που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές όπου βρίσκονται παλαιές μετεγχειρητικές ή μη ουλές, οδηγώντας σε πολύ μεγάλη βελτίωσή τους κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή θεραπεία. Άρα βλέπουμε ότι η λιπομεταμόσχευση μπορεί να δράσει και αναπλαστικά εκτός από αισθητικά.

Είδος Αναισθησίας – Φωτογραφίες – Συναίνεση

Το χειρουργείο γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη ή και γενική αναισθησία. Απαραίτητη κρίνεται η λήψη φωτογραφιών πριν, έτσι ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός της επέμβασης καθώς και μετά το χειρουργείο για να βρίσκονται στον ιατρικό σας φάκελο. Πολύ σημαντική είναι επίσης, η συναίνεση όπου αναφέρονται όλα αυτά που έχουν σχέση με το χειρουργείο και ο ασθενής παίρνει ένα αντίτυπο.

Η Επέμβαση

Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασής του. Ο ιατρός περιγράφει την όλη διαδικασία της επέμβασης και ποια αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται. Η λιπομεταμόσχευση με τοπική αναισθησία και μέθη είναι μια αξιοσημείωτα ασφαλής μέθοδος. Η διαδικασία αυτή γίνεται κάτω από άσηπτες συνθήκες.

Ακόμα και εάν υπάρξουν ελάχιστες μελανιές κυρίως στα σημεία της συγκομιδής του λίπους. Το άμεσο μετεγχειρητικό οίδημα υπάρχει για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση αλλά κι αυτό σύντομα απορροφάται από το σώμα. Το αποτέλεσμα της λιπομεταμόσχευσης έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και με τις σύγχρονες τεχνικές όπου τα λαμβανόμενα λιποκύτταρα δεν κακοποιούνται αλλά είναι απόλυτα ικανά προς μεταμόσχευση μιλάμε για αποτελέσματα διάρκειας από 5 έως και 10 έτη ή ακόμα και παραπάνω.

Πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι με την ταυτόχρονη κιόλας λήψη αίματος και εφαρμογής και της τεχνικής Platelet Rich Plasma (P.R.P) αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη με μεγαλύτερη χρονικά βιωσιμότητα του λιπώδους ιστού.

Αν η διαδικασία λήψης και έγχυσης γίνει με τη δέουσα τεχνική τότε το 70 – 80% του λίπους ζει και αιματώνεται φυσιολογικά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Παραμονή στην Κλινική

Θα εισαχθείτε στην κλινική το πρωί και θα υποβληθείτε σε βασικό προεγχειρητικό έλεγχο. Μετά το χειρουργείο μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Μετεγχειρητική Πορεία

Με το εξιτήριο καλό θα ήταν να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 6 – 7 ημέρες. Θα έχετε πιθανές μικρές μελανιές και οίδημα συμπτώματα συνήθη μετά από το χειρουργείο τα οποία θα καταλαγιάσουν τις επόμενες 10 – 14 ημέρες.

Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 εβδομάδες τουλάχιστον.

Η συχνή παρακολούθηση μετά το χειρουργείο στο ιατρείο για τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική.

Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι να κατανοήσει πλήρως ο ασθενής μου το είδος του χειρουργείο με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και τις πιθανές επιπλοκές. Γι’αυτό το λόγο και μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο θα σας δημιουργηθούν πιθανές απορίες και καλό θα ήταν να τις λύσουμε όλες πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση για λιπομεταφορά; – Επικοινωνήστε για εξέταση, κόστος & τιμές

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες

    captcha