Γυναικομαστία – Επέμβαση και Αντιμετώπιση

gynaikomastia-1
gynaikomastia-2
gynaikomastia-3

Τι είναι η γυναικομαστία και ποια η θεραπεία;

Η γυναικομαστία είναι η υπέρμετρη ανάπτυξη του μαζικού αδένα στον άνδρα. Ο όρος γυναικομαστία εισήχθη από τον Γαληνό, τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Δεν είναι καθόλου σπάνια αφού παρατηρείται στο 65% των νέων και στο 40% των ενηλίκων.

Συμπίπτει χρονικά, κατά κύριο λόγο, με τις ηλικιακές περιόδους που χαρακτηρίζονται από σημαντικές ορμονικές μεταβολές (νηπιακή ηλικία, εφηβεία, γήρας).

Συμπτώματα – Αίτια και Θεραπεία

Τα αίτια της γυναικομαστίας ποικίλλουν και μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας, η οποία συνήθως συνοδεύεται από υπέρμετρη εναπόθεση λίπους και χαρακτηρίζεται ως ψευδογυναικομαστία.

Μπορεί να οφείλεται επίσης στην αυξημένη παρουσία οιστρογόνων.

Άλλοι λόγοι που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα της γυναικομαστίας είναι η χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων όπως φαινοθειαζίνης, δακτυλίτιδας, ρεζερπίνης, ουσιών με αντιανδρογονική δράση όπως σπιρονολακτόνη ή σιμετιδίνη, ψυχοφαρμάκων που διεγείρουν την έκκριση της προλακτίνης.

Τέλος η υπερβολική χρήση αλκοόλ καθώς και μαριχουάνας ευθύνονται και για την διόγκωση του μαζικού αδένα.

Συμπερασματικά μπορούμε να διαχωρίσουμε την γυναικομαστία σε:

Στην ψευδογυναικομαστία:

που μπορεί να οφείλεται σε εναπόθεση λίπους λόγω παχυσαρκίας, ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.

Στην αληθή γυναικομαστία:

που οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος

Το Χειρουργείο

Πριν το χειρουργείο ο ιατρός παίρνει ένα λεπτομερές ιστορικό και εξετάζει τον ενδιαφερόμενο ψηλαφώντας τους μαστούς, τον θυρεοειδή αδένα και ρωτάει για τυχόν λήψη φαρμάκων.

Κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση των επίπεδων συγκεκριμένων ορμονών όπως TSH, LH, FSH, προλακτίνης, τεστοστερόνης και οιστρογόνων.

Επίσης, είναι άκρως σημαντικό να γίνει απεικονιστικός έλεγχος με υπέρηχο μαστών. Εν συνέχεια αν χρειαστεί γίνεται επικοινωνία και με ενδοκρινολόγο. Η επέμβαση της γυναικομαστίας μπορεί να συνδυαστεί και με Λιποαναρρόφηση σε άλλα σημεία όπως η κοιλιακή χώρα, τα πλαϊνά της μέσης, πάντα με την Παλλόμενη (P.A.L) μέθοδο που εξασφαλίζει λιγότερο αιμορραγία και γρηγορότερη ανάρρωση.

Η Επέμβαση

Σε πρώτο στάδιο γίνεται P.A.L. λιποαναρρόφηση στο στήθος.

Αμέσως μετά γίνεται εκτίμηση του μεγέθους του μαζικού αδένα και αν είναι μεγάλος αφαιρείται μέσω μικρής τομής που γίνεται στη θηλή.

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περίσσεια δέρματος, γίνεται μια τομή γύρω από τη θηλαία άλω ώστε μετεγχειρητικά η ουλή να είναι δυσδιάκριτη και μέσω αυτής απομακρύνουμε την περίσσεια.

Είδος αναισθησίας – Φωτογραφίες – Συναίνεση

Το χειρουργείο γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Απαραίτητη κρίνεται η λήψη φωτογραφιών πριν έτσι ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός της επέμβασης καθώς και μετά το χειρουργείο για να βρίσκονται στον ιατρικό σας φάκελο. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η συναίνεση όπου εκεί αναφέρονται όλα που έχουν σχέση με το χειρουργείο και ο ασθενής παίρνει ένα αντίτυπο.

Παραμονή στην Κλινική

Θα εισαχθείτε στην κλινική το πρωί και θα υποβληθείτε σε βασικό προεγχειρητικό έλεγχο.

Μετά το χειρουργείο η παραμονή σας στην κλινική δεν είναι απαραίτητη.

Μετεγχειρητική Πορεία – Ανάρρωση

Με το εξιτήριο καλό θα ήταν να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Η χρήση ενός ειδικού κορσέ είναι απαραίτητη για ένα μήνα περίπου. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 6 – 7 ημέρες.

Θα έχετε πιθανές μικρές μελανιές και οίδημα συμπτώματα συνήθη μετά από το χειρουργείο τα οποία θα καταλαγιάσουν τις επόμενες 10 – 14 ημέρες.

Ο στόχος της θεραπείας είναι το περίγραμμα φυσιολογικού ανδρικού στήθους κι όχι η πλήρης εξάλειψη όλου του μαστού

 • Η συχνή παρακολούθηση μετά το χειρουργείο στο ιατρείο για τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική.
 • Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι να κατανοήσει πλήρως ο ασθενής μου το είδος του χειρουργείο με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και τις πιθανές επιπλοκές. Γι’αυτό το λόγο και μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο θα σας δημιουργηθούν πιθανές απορίες και καλό θα ήταν να τις λύσουμε όλες πριν προχωρήσουμε στην επέμβασή.

Γυναικομαστία Πριν και Μετά

 • Before-ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
  After-ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
  ΠΡΙΝΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΜΕΤΑ
 • Before-ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2
  After-ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2
  ΠΡΙΝΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2ΜΕΤΑ

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση για γυναικομαστία; – Επικοινωνήστε για εξέταση, κόστος & τιμές

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες

  captcha