Ρινοπλαστική – Πλαστική Μύτης

rinoplastiki2
rinoplastiki3
rinoplastiki4

Τι είναι η Ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και η δημοφιλέστερη στους άνδρες. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επέμβει τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό πρόβλημα που απασχολεί τον ασθενή, ενώ τα αποτελέσματα είναι μόνιμα εφόσον πραγματοποιηθούν από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό σε σχήμα, μέγεθος, περίγραμμα γι αυτό και η ιδανική μύτη για κάθε πρόσωπο είναι διαφορετική. Παρόλα αυτά κάποιες συγκεκριμένες “αναλογίες” θεωρούνται αισθητικά ιδανικές σχεδόν για όλους.

Τα ανατομικά χαρακτηριστικά της μύτης όπως η ευθεία ράχη, ένα κομψό και τριγωνικό ακρορίνιο, μια μικρή ανάκαμψη μεταξύ της ράχης της ρινός και της κορυφής, μια συγκεκριμένη γωνία (90ο – 105ο) μεταξύ του άνω χείλους και των ρουθουνιών, συγκεκριμένα μήκος προβολής της μύτης απ’το πρόσωπο και αλλά είναι υπεύθυνα για την «ιδανική μύτη».

Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει τέλεια γνώση της σωστής ανατομίας και φυσιολογίας της ρινικής κοιλότητας έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόσει σε κάθε μύτη διαφορετική τεχνική αναλόγως με το υπάρχον πρόβλημα.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για ρινοπλαστική, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να μπορούν να περιγράψουν στον ιατρό τις ανάγκες τους και κατόπιν λεπτομερούς συζήτησης να αποτελούν και οι ίδιοι μέρος του χειρουργικού πλάνου.

Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής γίνονται πολύ ευκολότερα αποδεκτά από τα νεαρά άτομα.

rinoplastiki-andras-prin-meta-03

Είδη Ρινοπλαστικής

Υπάρχουν δύο είδη ρινοπλαστικής, η κλειστή και η ανοικτή αλλά και μια εναλλακτική μέθοδος:

 

 • Κλειστή Ρινοπλαστική

  Στην κλειστή ρινοπλαστική όλες οι τομές γίνονται μέσα στη μύτη, έτσι δεν υπάρχουν ορατές τομές. Για πολλούς χειρουργούς αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, παρόλο αυτά προσωπικά πιστεύω ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να χειρουργηθούν “απλούστερες” περιπτώσεις όπου συνήθως γίνεται αφαίρεση του ήβου (καμπούρας της μύτης) ή και κάποιων χόνδρων από το ακρορίνιο. Πλεονεκτήματα αυτής οι μη ορατές τομές και το μικρότερο μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο)

 • Ανοιχτή Ρινοιπλαστική

  Με την ανοικτή ρινοπλαστική το δέρμα της μύτης ανασπάται, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει άμεση εικόνα των χόνδρων και των οστών. Η τομή γίνεται στο δέρμα και βρίσκεται μεταξύ των ρουθουνιών και έχει σχήμα του αγγλικού γράμματος W. Η τομή, παρόλο που είναι μόνιμη, συνήθως επουλώνεται πολύ καλά και δεν είναι ορατή. Μειονέκτημα της επέμβασης είναι το οίδημα (πρήξιμο) που κρατάει περισσότερο (έως και 6 μήνες)

 • Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι

  Η μύτη είναι μέρος του προσώπου που διαμορφώνει καθοριστικά στην εικόνα του προσώπου. Οι δυσμορφίες της μύτης προκαλούν έντονο αισθητικό και μερικές φορές λειτουργικό πρόβλημα. Το λειτουργικό πρόβλημα λύνεται Μόνο Χειρουργικά. Το αισθητικό, όμως, πρόβλημα λύνεται σήμερα πολύ εύκολα ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ με τη χρήση εμφυτευμάτων (υαλουρονικό οξύ – ειδική σιλικόνη – αυτόλογο λίπος).

rinoplastiki-andras-prin-meta-01

Πλαστική Μύτης Διαδικασία

Διάρκεια Χειρουργείου

Κυμαίνεται στις 2 με 3 ώρες περίπου και αν συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική ή και μετωπιαίο lifting τότε η διάρκεια φτάνει περίπου στις 5 ώρες.

Κάπνισμα: Εάν είστε καπνιστής/στρια η πιθανότητα κακής επούλωσης και άλλων επιπλοκών αυξάνεται. Καλό θα ήταν να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Η χρήση patch νικοτίνης καθώς και η ενημέρωση από κάποιον ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα για πάντα.

Επιπλοκές: Οίδημα, μελανιές, αιμορραγία, αιμάτωμα, νέκρωση δέρματος, διάσπαση τραύματος. Ο πόνος είναι πολύ ήπιος. Επίσης, μπορεί να υπάρχει υπαισθησία η οποία θα υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές κύστες κατά μήκος της τομής οι οποίες αφαιρούνται.

rinoplastikh-gynaika-prin-meta-01
rinoplastikh-gynaika-prin-meta-02

Παραμονή στην Κλινική

Θα εισαχθείτε στη κλινική το πρωί και θα υποβληθείτε σε βασικό προεγχειρητικό έλεγχο. Μετά το χειρουργείο η διάρκεια παραμονής σας στη κλινική εκτιμάται στη μια ημέρα.

Μετεγχειρητική Πορεία

Εντός της ρινός (μύτης) τοποθετούνται δειγχειρητικά αιμοστατικά ταμπόν τα οποία και αφαιρούνται εντός 24ωρου.

Μια εβδομάδα μετά αφαιρείται και ο νάρθηκας ο οποίος έχει τοποθετηθεί επί της ρινός (μύτης).

Προσέξτε τις πρώτες 2 εβδομάδες κατά το δυνατόν να μη φτερνίζεστε δυνατά.

 • Προστατέψτε τη μύτη σας από πιθανά κτυπήματα (αγκαλιές, άνοιγμα πόρτας κλπ.).
 • Όταν φοράτε το νάρθηκα την πρώτη εβδομάδα, προστατέψτε τον από το νερό. Καλό είναι το λούσιμο να γίνεται “τύπου κομμωτηρίου”.
 • Μόλις βγουν οι εσωτερικές γάζες με τη βοήθεια μπατονέτας καθαρίστε την περιοχή από τις κρούστες με λίγο οξυζενέ και κατόπιν μια κρέμα Rhinolex και ένα ρινικό σπρέι.

Με το εξιτήριο καλό θα ήταν να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 – 7 ημέρες. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας μπορείτε να χρησιμοποιείτε make up και ακολούθως να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 5 ημέρες.

Θα έχετε πιθανές μικρές μελανιές και οίδημα συσσωματώματα, συνήθη μετά από το χειρουργείο τα οποία θα καταλαγιάσουν τις επόμενες 14 – 28 ημέρες. Πολύ χρήσιμο είναι η ανύψωση του κεφαλιού και οι κρύες κομπρέσες τις πρώτες 2 – 3 ημέρες.

Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 εβδομάδες τουλάχιστον. Το 60% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σε 12 με 14 μήνες.

Η συχνή παρακολούθηση μετά το χειρουργείο για τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική.

rinoplastikh-gynaika-prin-meta-03
rinoplastikh-gynaika-prin-meta-04

Είδος αναισθησίας – Ρινοπλαστική φωτογραφίες πριν και μετά – Συναίνεση

Το χειρουργείο γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Απαραίτητη κρίνεται η λήψη φωτογραφιών πριν έτσι ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός της επέμβασης καθώς και μετά το χειρουργείο για να βρίσκονται στον ιατρικό σας φάκελο. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συναίνεση όπου εκεί αναφέρονται όλα που έχουν σχέση με το χειρουργείο και ο ασθενής παίρνει ένα αντίτυπο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι να κατανοήσει πλήρως ο ασθενής μου το είδος του χειρουργείου με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και τις πιθανές επιπλοκές. Γιαυτό το λόγο και μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο θα σας δημιουργηθουν πιθανές απορίες και καλό θα ήταν να τις λύσουμε όλες πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Η εκτενής συζήτηση με το γιατρό η κατανόηση όλων των οδηγιών περιορίζει στο ελάχιστο τις επιπλοκές.

rinoplastiki-andras-prin-meta-04

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση για ρινοπλαστική; – Επικοινωνήστε για εξέταση, κόστος & τιμές

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες

  captcha