Τι είναι το Έγκαυμα

Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού στη σάρκα ή στο δέρμα που προκαλείται από τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, τις χημικές ουσίες, την τριβή ή την ακτινοβολία.

Τα εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιφανειακή επιδερμίδα είναι γνωστά ως επιφανειακά ή εγκαύματα πρώτου βαθμού. Όταν η ζημιά εισχωρεί σε κάποια από τα υποκείμενα στρώματα, τότε λέμε ότι έχουμε ένα – εν τω βάθει – μερικού πάχους έγκαυμα ή έγκαυμα δεύτερου βαθμού.

Ιστορικά, θεωρείται ότι περίπου τα μισά, του συνόλου των εγκαυμάτων, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Η απαιτούμενη θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα του εγκαύματος.

Η έγκαιρη ψύξη (μέσα σε 30 λεπτά από το έγκαυμα) μειώνει το βάθος και τον πόνο του εγκαύματος αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς η υπερβολική ψύξη μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Θα πρέπει να γίνεται με κρύο νερό 10° – 25° C και όχι με παγωμένο, καθώς το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό.

Ekgauma kato akrou apokatastasi

Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια ή άλλα σφιχτά αντικείμενα από την καμμένη περιοχή. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό γρήγορα και απαλά, προτού η περιοχή πρηστεί. Μην σπάσετε τις μικρές φουσκάλες που ενδεχομένως εμφανιστούν. Αν ωστόσο, οι φουσκάλες σπάσουν, καθαρίστε απαλά την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι και νερό, εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε το έγκαυμα με έναν επίδεσμο με αντικολλητική γάζα.

Η πρώτη αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, ιδιαίτερα από δευτέρου βαθμού και πάνω, θα πρέπει να αφήνεται στα χέρια των ειδικών, προκειμένου να αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα. Σε περιπτώσεις μεταεγκαυματικών προβλημάτων, μπορούμε να διορθώσουμε τόσο την αισθητική εικόνα, όσο και τη λειτουργικότητα, όπου υπολείπεται.

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής εγκαύματος και ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά.

Αληθινό Περιστατικό Ασθενή

Περιστατικό Εγκαύματος 2ου βαθμού

Ιατρός: ∆ρ. Ανδρέας Μουτσούδης – MD Πλαστικός Χειρουργός

Άνδρας, 51 ετών, με έγκαυμα 2ου βαθμού 7% συνολικής επιφάνειας σώματος, δεξιού κάτω άκρου από καυτό λάδι και νερό. Ο ασθενής υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό και αφαίρεση της νεκρωτικής εσχάρας. Ακολούθησαν συστηματικά ποδόλουτρα και αλλαγές κάθε 2η ημέρα με τη χρήση Hyperoil (ελαιώδη σύνθεση) και εμποτισμένων γαζών Hyperoil.
Ο ασθενής ήταν καθόλα υγιής, καπνιστής.

Πλήρης επούλωση των τραυμάτων μετά από 4 μήνες.

Egkavma kato akrou prin - meta

Η πορεία αποκατάστασης:

Egkavma kato akrou - poreia apokatastasis asthenous

Ανάπλαση Δέρματος μετά από Έγκαυμα

Έγκαυμα Χειρός 1ου και μερικού 2ου βαθμού

Έγκαυμα 1ου και μερικού 2ου βαθμού μετά από έκρηξη φιάλης προπανίου σε εσωτερικό χώρο. Η ασθενής υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό και αλλαγές κάθε 2η ημέρα για 3 εβδομάδες. Η επούλωση θεαματική με 100% λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

 • Before-Έγκαυμα Χειρός - 01
  After-Έγκαυμα Χειρός - 01
  ΠρινΈγκαυμα Χειρός - 01Μετά
 • Before-Έγκαυμα Χειρός - 02
  After-Έγκαυμα Χειρός - 02
  ΠρινΈγκαυμα Χειρός - 02Μετά
 • Before-Έγκαυμα Χειρός - 03
  After-Έγκαυμα Χειρός - 03
  ΠρινΈγκαυμα Χειρός - 03Μετά

Θερμικό έγκαυμα δεξιάς άκρας χείρας

Από καυτό λάδι και νερό προκλήθηκε έγκαυμα 2ου βαθμού, που αντιμετωπίσθηκε συντηρητικά με συχνές αλλαγές και εν συνεχεία η ασθενής μας ακολούθησε εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

Μετά από 3 μήνες, η επούλωση κρίνεται ικανοποιητική και η ασθενής θα συνεχίσει να παρακολουθείται έτσι ώστε να βελτιώσουμε και άλλο την αισθητική του άκρου.

Η λειτουργικότητα έχει επανέλθει στο 100%, χωρίς ρικνωτικές ουλές που να εμποδίζουν την καθημερινότητά της.

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση για αποκατάσταση εγκαυμάτων; – Επικοινωνήστε για εξέταση, κόστος & τιμές

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες

  captcha