ogkoi-dermatos1
ogkoi-dermatos2
ogkoi-dermatos3

Όγκοι Δέρματος – Σπίλοι (ελιές)

Οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος μπορεί να εμφανισθούν από την γέννηση (συγγενείς) ή αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου (επίκτητοι). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και την υφή των σπίλων.

Η εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου επηρεάζεται από εσωτερικούς παράγοντες (ορμόνες, κ.α.) και εξωτερικούς παράγοντες (περιβάλλον, ηλιακή ακτινοβολία, κ.α.). Κυρίως είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος και η εξέλιξή τους είναι ομαλή και ακίνδυνη.

Σε ένα μικρό ποσοστό όμως μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις βλάβες όπως το μελάνωμα που είναι ιδιαίτερα κακόηθες. Τα άτομα που έχουν σπίλους στο δέρμα τους, πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία και να αποφεύγουν τον τραυματισμό των σπίλων με οποιοδήποτε τρόπο.

Η παρατήρηση οποιασδήποτε αλλαγής στο χρώμα, στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή των σπίλων πρέπει να ανησυχεί τον πάσχοντα και να αναζητά την υπεύθυνη γνώμη του δερματολόγου.

Άτομα που παρουσιάζουν πολλούς δερματικούς σπίλους, ιδίως μελαχρωματικούς επιβάλλεται να ελέγχονται μια με δύο φορές τον χρόνο από δερματολόγο. Η χαρτογράφηση (ψηφιακή απεικόνιση) μας δίνει τη δυνατότητα σωστής και λεπτομερειακής παρακολούθησης των σπίλων.

Στους όγκους του δέρματος εκτός από τους καλοήθεις (θηλώματα, κύστεις, κ.α.) περιλαμβάνουμε κυρίως τους καρκίνους του δέρματος (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, μελάνωμα, κ.α.). Το περιβάλλον, η ηλιακή ακτινοβολία, ο τύπος του δέρματος, η γενετική προδιάθεση, κ.α. ευθύνονται για την ανάπτυξη των καρκίνων του δέρματος.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχει πρωταρχική σημασία για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος γενικά. Άρα η παρουσία κάποιας βλάβης στο δέρμα που δεν υποχωρεί ή η διαφοροποίηση βλάβης που προϋπήρχε, πρέπει χωρίς αναβολή να ελέγχεται από τον ειδικό δερματολόγο.

Συνέντευξη του γιατρού Ανδρέα Μουτσούδη στην ηλεκτρονική εφημερίδα cityportal.gr για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και την έγκαιρη διάγνωσή του.

 

Περιστατικά Ασθενών

Μελάνωμα αριστεράς παρείας – λοβού αυτιού με πλήρη ίαση

ΜΕΛΑΝΩΜΑ IN SITU ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΕΙΑΣ-ΛΟΒΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΠΛΗΡΗΣ ΙΑΣΗ

 

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Ρινός – Παρείας – Χείλους

 • Before-ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΥΣ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗ
  After-ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΥΣ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗ
  ΠΡΙΝΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΥΣ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗΜΕΤΑ
 • Before-ΟΖΩΔΕΣ ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΑΡΕΙΑΣ
  After-ΟΖΩΔΕΣ ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΑΡΕΙΑΣ
  ΠΡΙΝΟΖΩΔΕΣ ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΑΡΕΙΑΣΜΕΤΑ
 • Before-Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ρινός
  After-Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ρινός
  ΠΡΙΝΒασικοκυτταρικό καρκίνωμα ρινόςΜΕΤΑ
 • Before-Όγκος Δέρματος
  After-Όγκος Δέρματος
  ΠρινΌγκος ΔέρματοςΜετά
 • Before-Οζώδες βλαστοκυτταρικό καρκίνωμα ρινός
  After-Οζώδες βλαστοκυτταρικό καρκίνωμα ρινός
  ΠρινΟζώδες βλαστοκυτταρικό καρκίνωμα ρινόςΜετά

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα Χείλους (SCC)

Τo ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τον 2ο πιο συχνό όγκο δέρματος και τα χείλη αποτελούν συχνό μέρος εμφάνισης της νόσου. Η πρώιμη μορφή του όγκου ονομάζεται ακτινική χειλίτιδα και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία συμβάλλει στην ίαση. Όταν όμως ο όγκος διηθεί πιο βαθιά πλέον η χειρουργική εκτομή – βιοψία και σταδιοποίηση της νόσου είναι απαραίτητη.

Στο περιστατικό που παραθέτουμε πρόκειται για ασθενή 83 ετών, που υπεβλήθη σε ευρεία εκτομή και αποκατάσταση με τοπικό κρημνό. Έκτοτε ο ασθενής είναι ελεύθερος νόσου και παρακολουθείται συχνά από δερματολόγο και πλαστικό χειρουργό καθώς η έγκαιρη πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τόσο το λειτουργικό αποτέλεσμα (μάσηση – ομιλία) αλλά και το αισθητικό είναι 100% αποδεκτά και ο ασθενής μας έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα Ρινός

Αποτελεί το 2ο συνηθέστερο όγκο του δέρματος που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση του με τη δερματοσκόπηση και βιοψία επιβεβαιώνει την ύπαρξη των νεοπλασματικών κυττάρων και η προτεινόμενη θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή σε υγιή όρια βάση πρωτοκόλλου.

Στο περιστατικό που σας παρουσιάζουμε πρόκειται για ασθενή, 75 ετών, που χειρουργήθηκε υπό τοπική αναισθησία και το έλλειμμα αποκαταστάθηκε με προωθητικό κρημνό V-Y. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν απολύτως φυσιολογική και ο ασθενής έμεινε πολύ ικανοποιημένος με το λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής θα συνεχίσει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με απώτερο σκοπό την πρόληψη.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Πτερυγίου Ώτος

Απευθείας σύγκλειση με πολύ ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Άνω Βλεφάρου

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα άνω βλεφάρου το οποίο καταλάμβανε όλο το πάχος του δέρματος και τον επιπεφυκότα του ματιού. Μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική επέμβαση που χρειάζεται πολύ καλή γνώση της ανατομίας και των κρημνών (μεταφορά γειτονικού δέρματος). Η βιοψία έδειξε ότι η εκτομή του καρκινώματος έγινε σε υγιή όρια και η αποκατάσταση του άνω βλεφάρου ήταν 100% επιτυχής με πλήρη λειτουργικότητα και αρμονία. Ο ασθενής μας θα συνεχίσει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Κάτω Δεξιά Βλεβάρου

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα κάτω βλεφάρου. Το περιστατικό αντιμετωπίσθηκε με προωθητικό κρημνό παρειάς. Η αποκατάσταση του δέρματος και η επούλωση είναι εξαιρετική. Η ασθενής παρακολουθείται συστηματικά.

Βασικοκυτατταρικό Καρκίνωμα Άνω Χείλους

Το παρακάτω περιστατικό πρόκειται για Βασικοκυτατταρικό καρκίνωμα άνω χείλους που υποβλήθηκε σε χειρουργική εκτομή με τοπική αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου.

Η δερματοσκοπική εικόνα του βασικοκυτταρικού ήταν η απόλυτη ένδειξη για την αφαίρεσή του. Η αποκατάσταση του ελλείμματος έγινε με v-y προωθητικό κρημνό και η επούλωση κρίνεται 100% ικανοποιητική τόσο σε αισθητικό αλλά και λειτουργικό επίπεδο, μετά από 3 μήνες.

Η ασθενής μας συνεχίζει να παρακολουθείται 2 φορές το χρόνο δερματολογικά, έτσι ώστε να προληφθεί ή να διαγνωσθεί έγκαιρα η παρουσία προκαρκινικής ή καρκινικής βλάβης.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το παρακάτω περιστατικό πρόκειται για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε έδαφος ακτινικής χειλίτιδας, σε ασθενή 82 ετών. Η χαρακτηριστική δερματοσκοπική εικόνα του καρκινώματος απαιτεί χειρουργική εκτομή και αποκατάσταση του τραύματος.

Στο περιστατικό είχαμε την επιλογή τριών τοπικών κρημνών έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα, μετά από το χειρουργείο. Η βιοψία ήταν συμβατή με τη δερματοσκοπική εικόνα. Έγινε πλήρης αφαίρεση και επιτεύχθηκε πλήρης ίαση. Η ασθενής μπορεί και σιτίζεται κανονικά ενώ η ομιλία της δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Η μετεγχειρητική φωτογραφία είναι τραβηγμένη στους δυο μήνες μετά από την επέμβαση. Η ασθενής θα συνεχίσει να παρακολουθείται τρεις φορές το χρόνο.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα κροτάφου

Το παρακάτω περιστατικό πρόκειται για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στον αριστερό κρόταφο της ασθενούς. Η αποκατάσταση έγινε με ρομβοειδή κρημνό υπό τοπική αναισθησία.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε αυτί ασθενούς 83 ετών

Το καρκίνωμα αντιμετωπίσθηκε με επέμβαση υπό τοπική αναισθησία και αφαίρεση του καρκινώματος σε υγιή όρια. Το λειτουργικό και το αισθητικό αποτέλεσμα κρίνονται εξαιρετικά. Ο ασθενής ακολούθησε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες και η πορεία της νόσου μετά από 6μηνες κρίνεται απόλυτα φυσιολογική χωρίς εικόνα υποτροπής.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα Ακρορινίου

Παρακάτω βλέπουμε ένα περιστατικό ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στο ακρορίνιο της ασθενούς.

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση για αφαίρεση σπίλων – αποκατάσταση καρκίνου δέρματος; – Επικοινωνήστε για εξέταση, κόστος & τιμές

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες

  captcha