Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

oktovrios-minas-prolipsis-enimerosis-gia-ton-karkino-mastoy

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Χιλιάδες θάνατοι σε όλο τον κόσμο σημειώνονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο του μαστού. Αυτό όμως που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλές γυναίκες, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί εξαιρετικά αποτελεσματικά αν διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια. Αρκεί μια μαστογραφία για να μπορέσει να διαγνωστεί η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, γι’ αυτό και οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες από 40 ετών και άνω να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Η πρόληψη λοιπόν, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αποφεύγουν τις προληπτικές εξετάσεις, επειδή δε γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την συγκεκριμένη ασθένεια ή απλά επειδή πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει ορίσει τον Οκτώβριο ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού προκειμένου να ευαισθητοποιήσει όλες τις γυναίκες για τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού αλλά και για το γεγονός ότι η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί πολλές φορές ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η αποκατάσταση

Ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες αποφεύγουν τις εξετάσεις για καρκίνο του μαστού είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου η ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας είναι η μαστεκτομή, το μέγεθος και το εύρος της οποίας φυσικά εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Πολλές γυναίκες λοιπόν, φοβούνται ότι θα χάσουν για πάντα το στήθος τους και ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά το χειρουργείο αλλά και την αγωγή που ενδεχομένως να χρειαστεί. Για το λόγο αυτό αποφεύγουν μια διαδικασία απλής εξέτασης, η οποία μπορεί να φέρει στο φως ύποπτα ευρήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είναι γεγονός πως η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας αλλά κυρίως την ψυχολογία της.  Ωστόσο, πλέον η επιστήμη μπορεί να περιορίσει σημαντικά ή ακόμη και να εξαλείψει οριστικά τις όποιες αλλαγές στην ποιότητα ζωής της γυναίκας μετά την εν λόγω επέμβαση. Μια μαστεκτομή είναι σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί από μια πλαστική επέμβαση αποκατάστασης του μαστού, η οποία πλέον μπορεί να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο φυσικό, το οποίο θα χαρίσει ξανά αυτοπεποίθηση στη γυναίκα..

Μέθοδοι αποκατάστασης

Στην εποχή μας, οι πλαστικοί χειρουργοί είναι σε θέση να εφαρμόσουν ένα πλήθος μεθόδων αποκατάστασης μετά από επεμβάσεις μαστεκτομής, οπότε και μπορούν να επιλέξουν την πιο κατάλληλη για την κάθε ασθενή με βάση την κατάσταση της υγείας της αλλά και το μέγεθος της επέμβασης. Σε γενικές γραμμές, γίνεται αποκατάσταση του όγκου του μαστού με ειδικά ενθέματα σιλικόνης η οποία συνοδεύεται με αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό τόσο στην όψη όσο και στην αφή, ενώ εννοείται ότι οι χειρουργοί φροντίζουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις ουλές και τα άλλα σημάδια της επέμβασης, τα οποία σταδιακά επουλώνονται. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ακριβής τρόπος που θα γίνει η αποκατάσταση εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε περιστατικού κι επιλέγεται από τον πλαστικό χειρουργό κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης με την ασθενή.

Πότε μπορεί να γίνει η αποκατάσταση;

Ο χρονικός ορίζοντας της αποκατάστασης εξαρτάται από την κλινική εικόνα της ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καρκίνος διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο και κριθεί από τους ειδικούς ως μη ιδιαίτερα επιθετικός, μπορεί η αποκατάσταση να γίνει στο ίδιο χειρουργείο με την μαστεκτομή. Εάν ωστόσο έχει προχωρήσει αρκετά και χρειάζονται και περαιτέρω θεραπείες μετά την επέμβαση μαστεκτομής (για παράδειγμα ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες), τότε πιθανότατα η επέμβαση αποκατάστασης να γίνει μετά το πέρας των θεραπειών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα είναι πως μια στιγμή πρόληψης αξίζει όσο χίλιες στιγμές θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά διευκολύνει την αποκατάσταση και εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία.