Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος – Μάθετε Πώς να Προφυλαχθείτε

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος - Μάθετε Πώς να Προφυλαχθείτε

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος – Μάθετε Πώς να Προφυλαχθείτε

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, μάθετε περισσότερα για τα αίτια εμφάνισής του και πως να προφυλαχθείτε

Το μελάνωμα είναι ουσιαστικό θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί όσο ο όγκος είναι επιφανειακός (λεπτού «πάχους» σε ιστολογική εξέταση) και δεν έχει εισβάλει βαθιά στο δέρμα. Η έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος έχει, επομένως, τεράστια σημασία για την πρόγνωση των ασθενών και επιτυγχάνεται με μια απλή εξέταση του δέρματος από εξειδικευμένο γιατρό.

Η έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο, το καλοκαίρι και μάλιστα εάν αυτή έχει οδηγήσει σε έγκαυμα, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων του μελανώματος αυξάνεται, οι θάνατοι που οφείλονται όμως σε αυτό ακολουθούν πτωτική πορεία, χάρη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, τα προγράμματα πρόληψης και την έγκαιρη διάγνωση.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μελάνωμα είναι η απότομη έκθεση στον ήλιο και όταν δέχονται οι άνθρωποι μαζεμένη και πολύ ηλιακή ακτινοβολία μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Επίσης υψηλού κινδύνου είναι όσοι έχουν πολύ λευκή επιδερμίδα, έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό και κυρίως τα παιδιά που μέχρι την ηλικία των δέκα ετών κάηκαν άσχημα αρκετές φορές από τον ήλιο. Αυτά τα άτομα, μεγαλώνοντας έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάθουν μελάνωμα. Τέλος κινδυνεύουν περισσότερο όσοι κάνουν solarium που απογειώνει τον κίνδυνο μελανώματος.

Πρέπει να ανησυχήσουμε αν διαπιστώσουμε αλλαγή στο σχήμα των σπίλων (από συμμετρικό ασύμμετρο), αλλαγή στο χρώμα (διχρωμία, τριχρωμία, συνδυασμός με μαύρο, καφέ, ακόμα και γκρι ή ροζ), αν τα όρια του σπίλου γίνουν ακανόνιστα και αν ο σπίλος μεγαλώσει ή αν η διάμετρός του ξεπερνά τα 6cm. Ένας σπίλος που αιμορραγεί επανειλημμένα ή που έχει επίμονο κνησμό (φαγούρα).

Οποιαδήποτε αλλαγή ωστόσο, ενός παλιού σπίλου ή εμφάνιση ενός νέου σπίλου θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό, ακόμη κι αν δεν έχει παρέλθει το 12μηνο για την επανάληψη της εξέτασης. Η διαπίστωση ότι ένας σπίλος αλλάζει μορφολογία, ματώνει ή εμφανίζει κνησμό είναι λόγοι για να οδηγήσουν κάποιον στο γιατρό του χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν δίνει πάντα σημάδια. Στις περιπτώσεις του μεταστατικού μελανώματος, η εξέλιξη είναι συχνά ασυμπτωματική και ο ασθενής μπορεί να μην έχει αντιληφθεί καμία αλλαγή στο σώμα του.

Ο έλεγχος του δέρματος από δερματολόγο γίνεται :

Με την απλή κλινική εξέταση (επισκόπηση)

Με την δερματοσκόπηση (εξέταση με ειδικό φακό που «φωτίζει» τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες των σπίλων). Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη x20 έως x80 φορές έτσι ώστε να μπορεί να διακρίνει την παραμικρή λεπτομέρεια.