Βλεφαρόπτωση; Πρησμένα μάτια; Μάθε πως αντιμετωπίζονται

vlefaroptosi

Βλεφαρόπτωση; Πρησμένα μάτια; Μάθε πως αντιμετωπίζονται

Μία από τις πιο περιζήτητες πλαστικές επεμβάσεις προσώπου σε όλο τον κόσμο είναι η βλεφαροπλαστική. Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από το όνομα, πρόκειται για επεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή των βλεφάρων. Σκοπός τους είναι να απομακρύνουν τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια αλλά και να επανορθώσουν τα πεσμένα βλέφαρα. Το αποτέλεσμα τους είναι πραγματικά θεαματικό αφού απομακρύνει το μονίμως ταλαιπωρημένο και κουρασμένο βλέμμα που χαρακτηρίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα, ενώ προσδίδει και μία πιο νεανική εμφάνιση.

Πότε χρειάζεται

Με τη πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται λίπος κάτω από τα μάτια και στα βλέφαρα – τα γνωστά και ως καπάκια των ματιών – ενώ και το δέρμα σε αυτές τις περιοχές  χάνει την ελαστικότητα του. Επιπλέον, οι μυς που ελέγχουν το «καπάκι» του ματιού με τον καιρό αποδυναμώνονται και φθάνουν σε σημείο απλά να μην μπορούν να σηκώσουν πλήρως το βάρος του λίπους που έχει συσσωρευτεί στο καπάκι. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε το φαινόμενο των σακουλών κάτω από τα μάτια ενώ στη δεύτερη έχουμε τη λεγόμενη βλεφαρόπτωση.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνέπειες της παρόδου του χρόνου μπορούν να εμφανιστούν πιο γρήγορα για κληρονομικούς λόγους ή λόγους που συνδέονται με τη ζωή και την εργασία του ατόμου όπως για παράδειγμα την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την μη χρήση γυαλιών ηλίου, το άγχος και το κάπνισμα.

Σακούλες στα μάτια

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα προβλήματα στα βλέφαρα είναι κυρίως αισθητικής φύσης. Η περιοχή γύρω από τα μάτια φαίνεται πρησμένη και ο ασθενής φαίνεται σαν να είναι ξενυχτισμένος, πολύ κουρασμένος ή / και θλιμμένος. Με άλλα λόγια, φαίνεται σαν να είναι πολύ γερασμένος αλλά και ταλαιπωρημένος κι εκπέμπει μια εικόνα που δεν είναι αισθητικά ευχάριστη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένη που ο ασθενής να αντιμετωπίζει και προβλήματα με την όραση του, δηλαδή το βλέφαρο να έχει πέσει τόσο πολύ που να περιορίζει το οπτικό του πεδίο.

Πως γίνεται μια βλεφαροπλαστική

Οι επεμβάσεις αυτές είναι σχετικά απλές και ακίνδυνες. Υπάρχει η κάτω βλεφαροπλαστική, η οποία αφορά την περιοχή κάτω από τα μάτια και η άνω βλεφαροπλαστική η οποία αφορά το «καπάκι». Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή, μπορεί να γίνει μόνο ή μία από τις δύο επεμβάσεις, αλλά συνήθως – και προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα – προτιμάται να γίνουν μαζί και οι δύο επεμβάσεις.

Η επέμβαση γίνεται σε γενικές γραμμές με τον ίδιο τρόπο και στις δύο περιπτώσεις. Γίνεται αφαίρεση του περιττού λίπους και δέρματος από τη περιοχή της επέμβασης και στη συνέχεια γίνεται συρραφή πάνω στις φυσικές πτυχώσεις της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να μην ορατές ουλές και άλλα σημάδια. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με ολική είτε με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα για το κάθε βλέφαρο. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει μετά από μερικές ώρες σπίτι του, αν και θα πρέπει να έχει μαζί του κάποιον να τον μεταφέρει γιατί θα είναι αδύνατον να οδηγήσει ο ίδιος μετά την επέμβαση. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού και με λίγη προσοχή, θα μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά του μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ.

Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να επιδιορθώσει η επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική, όπως είπαμε και πριν, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να απαλλαγεί από τις σακουλές κάτω από τα μάτια και φυσικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βλεφαρόπτωσης. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη επέμβαση είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τις ρυτίδες της περιοχής και το περίφημο «πόδι χήνας». Οι ρυτίδες αυτές αντιμετωπίζονται με άλλες, ξεχωριστές, επεμβάσεις. Τέλος, δε θα βελτιώσει την όραση του ασθενή, εκτός και αν γίνεται λόγω υπερβολικής βλεφαρόπτωσης που δημιουργούσε περιορισμό του οπτικού πεδίου του ασθενή.