Συνέντευξη του Δρ. Ανδρέα Μουτσούδη για την Λιπογλυπτική

kriolipolisi-1

Συνέντευξη του Δρ. Ανδρέα Μουτσούδη για την Λιπογλυπτική

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Ανδρέας Μουτσούδης παραχώρησε προσωπική συνέντευξη στο έντυπο ιατρικό περιοδικό My Doctors που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη:

Λιπογλυπτική και Λιπομεταφορά

Golden standard θεραπείες με διάρκεια και ασφάλεια

Η λιπογλυπτική και λιπομεταφορά αποτελούν τις πλέον εξελιγμένες και πρωτοποριακές μεθόδους για εξαιρετικά και άμεσα αποτελέσματα. Η αφαίρεση του λίπους αποτελεί παγκοσμίως από τις συχνότερες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Η διαδικασία πλέον έχει αλλάξει ριζικά όσον αφορά την ταυτόχρονη χρήση του λίπους σε περιοχές που χρειάζεται το σώμα, όπως μαστός-πρόσωπο -γλουτοί-αποκατάσταση τραυμάτων, αλλά και ως προς την επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός Δρ Ανδρέας Μουτσούδης, μας εξηγεί με ποιο τρόπο γίνεται.

Πώς γίνεται γιατρέ, η επέμβαση;

Πλέον, με τοπική αναισθησία και τη μέθοδο της μέθης. Οι ασθενείς δεν πονάνε, δε θυμούνται και βιώνουν τις στιγμές της επέμβασης ως μια θετική εμπειρία. Επίσης, δε χρειάζεται να παραμείνουν στην κλινική αφού την ίδια μέρα κιόλας παίρνουν εξιτήριο για να επιστρέψουν σπίτι τους. Η χρήση μηχανημάτων όπως η παλλόμενη λιποαναρρόφηση (P.A.L) και η χρήση υπερήχων (VASER) για ευκολότερη και με λιγότερες επιπλοκές διάσπαση του λιπώδη ιστού φέρνουν νέα δεδομένα, αφού όχι μόνο επιταχύνουν τη διαδικασία, αλλά κυρίως χαρίζουν καλύτερο αποτέλεσμα λόγω της ρευστοποίησης και επεξεργασίας του λίπους.

Πώς χρησιμοποιείται το λίπος στην πλαστική χειρουργική;

Το λίπος ως αυτόλογο μόσχευμα αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο στην πλαστική χειρουργική. Τόσο στην αισθητική όσο και στην επανορθωτική χειρουργική μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αναλόγως, σμιλεύοντας ταυτόχρονα και περιοχές με μεγάλες εναποθέσεις λιποκυττάρων. Είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βλαστοκυττάρων και η ευκολία λήψης του, αλλά και η ταχύτητα επεξεργασίας του (φυγοκέντρηση και μετατροπή σε nano σωματίδια) είναι πλέον διαθέσιμη διαδικασία μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Μελέτες σε όλον τον κόσμο δείχνουν το πόσο χρήσιμα είναι τα βλαστοκύτταρά μας και η μέθοδος λήψης τους από το λίπος αποτελεί πλέον σε πάρα πολλές χώρες διαδικασία ρουτίνας, ενώ η έγχυση τους αποτελεί λύση για πλήθος ιατρικών ζητημάτων, μεταξύ αυτών και των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής.

Με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής, στόχος είναι να σμιλέψουμε την περιοχή που κάνουμε λιποαναρρόφηση και στη συνεχεία να τοποθετήσουμε το λίπος που έχουμε επεξεργαστεί στην περιοχή που χρειάζεται τη μεγαλύτερη ακρίβεια και ομοιομορφία στο τελικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας πλέον εξελιγμένα εργαλεία και ατραυματικές κάνουλες. Μια από τις συχνότερες χρήσεις εξάλλου είναι μετά από μαστεκτομή, όπου μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε το μαστό, και να επιτύχουμε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που τονώνει ανεκτίμητα την ψυχολογία της ασθενούς.

Τι είναι η μέθοδος Gold standard;

Η χρήση της μεθόδου Gold standard, ταυτόχρονα με άλλες επεμβατικές ή μη-επεμβατικές μεθόδους στην αισθητική ιατρική είναι ένα από τα πιο σημαντικά anti-aging εργαλεία μας. Μπορεί να συνδυαστεί με fractional CO2 laser, dermapen-microneedling, μεσοθεραπείες προσώπου και μεσοθεραπείες σώματος, αλλά και να τοποθετηθεί ως εμφύτευμα στο πρόσωπο ή στο σώμα. Λιπομεταφορά και PRP-100% αυτόλογα υλικά χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας, αλλά και στην αποκατάσταση τραυμάτων, εγκαυμάτων και ελκών του δέρματος.

Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής με τη χρήση των βλαστοκυττάρων συμβάλλουν ουσιαστικά και στην ανανέωση της επιδερμίδας. Μια από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις του λίπους με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής είναι κατά τη διάρκεια του face lifting και της βλεφαροπλαστικής, όπου δίνουμε πίσω τον χαμένο όγκο στο πρόσωπο αλλά βοηθάμε και τους ινοβλάστες, με τα βλαστοκύτταρα που εγχύουμε, να παράγουν κολλαγόνο-ελαστίνη και πρωτεΐνες που δίνουν λάμψη, φρεσκάδα και σφριγηλότητα στο δέρμα. Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι η πιο αποτελεσματική και κρίνεται απαραίτητο, πριν προβεί κάποιος/α σε επέμβαση να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Δείτε ολόκληρη την ιατρική έκδοση του περιοδικού My Doctors εδώ