Εμφύτευση Μαλλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εμφύτευση μαλλιών

Εμφύτευση Μαλλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το αραίωμα των μαλλιών είναι ένα πρόβλημα που σε κάποια στιγμή της ζωής τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλοί άνδρες και γυναίκες. Η αραίωση αυτή μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους όπως για παράδειγμα την κληρονομικότητα ή απλά το πέρασμα του χρόνου. Συνήθως παρατηρείται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, ειδικά στην περίπτωση των γυναικών αλλά στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα.

Η φαρμακευτική αγωγή και κάποια είδη φροντίδας των μαλλιών μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά η επιδιόρθωση ή η ακύρωση του είναι σχεδόν αδύνατη αν ξεκινήσει. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για όσους ή όσες θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του τριχωτού της κεφαλής τους, το οποίο πλέον έχει αραιώσει είναι η εμφύτευση μαλλιών.

Τι είναι η εμφύτευση μαλλιών

Με την εμφύτευση μαλλιών (επίσης γνωστή ως “μεταμόσχευση”) έχουμε μεταφορά τριχών – για την ακρίβεια τριχοθυλακίων – από μία υγιή περιοχή του κεφαλιού σε μία στην οποία παρατηρείται αραίωση. Σε αντίθετη με άλλες μεταμοσχευτικές διαδικασίες, το μόσχευμα σε μια εμφύτευση μαλλιών προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Τα τριχοθυλάκια θα ληφθούν είτε από το πίσω μέρος τους τριχωτού της κεφαλής – όπου και είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει αραίωση στα μαλλιά – είτε από κάποιο μέρος του σώματος του στο οποίο υπάρχει τριχοφυΐα. Είναι σχεδόν αδύνατον να μη βρεθεί δότρια περιοχή σε κάποιον ασθενή.

Πως γίνεται η εμφύτευση μαλλιών

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος πλαστικός χειρουργός ή κάποιο κέντρο αισθητικής για μεταμόσχευση μαλλιών, η πιο σύγχρονη και διαδεδομένη όμως είναι η FUE (Folicular Unit Extraction) η οποία και προσφέρει άμεσα το πιο φυσικό αποτέλεσμα με πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας.

Η σύγχρονη εμφύτευση μαλλιών ακολουθεί την ακόλουθη διαδικασία: σε πρώτη φάση προσδιορίζονται τόσο η προβληματική περιοχή όσο και η δότρια περιοχή. Στη συνέχεια ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα – ένα τριχοθυλάκια (αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου FUE) από τη δότρια περιοχή και θα τα μεταφέρει στη περιοχή της εμφύτευσης. Η εμφύτευση μαλλιών – των μοσχευμάτων δηλαδή – γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο (γνωστό ως implanter device) και δεν αφήνει καμία ουλή ενώ είναι πολύ πιθανό να μην παρατηρηθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα η μέθοδος αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη.

Η επέμβαση διαρκεί μερικές ώρες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος της αραίωσης και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία για να μην αισθανθεί κάποια ενόχληση ή δυσφορία ο ασθενής. Μετά το τέλος της εμφύτευσης, ο ασθενής μπορεί να φύγει από το ιατρείο και να επιστρέψει στη καθημερινότητα του μετά από μερικές μέρες.

Πιθανές παρενέργειες της εμφύτευσης  μαλλιών

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η πιθανότητα να εμφανιστούν επιπλοκές ή παρενέργειες από εμφύτευση μαλλιών εξαρτάται από τη μέθοδο που θα προτιμηθεί για την επέμβαση. Οι επεμβάσεις τύπου FUT (γνωστές και ως strip) οι οποίες γίνονται με την αφαίρεση μίας λωρίδας από το πίσω μέρους του τριχωτού της κεφαλής, την αφαίρεση των τριχοθυλακίων από τη λωρίδα και την εμφύτευση τους σε ειδικές οπές που έχουν ανοιχθεί στην προβληματική περιοχή, είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως τοπικό οίδημα, πόνο και αιμορραγία. Οι επεμβάσεις τύπου FUE, αν γίνουν με το implant device είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργήσουν κάποια παρενέργεια.

Χρόνος εμφάνισης αποτελεσμάτων

Άσχετα με τον τρόπο που θα γίνει η επέμβαση εμφύτευσης, είναι σίγουρο ότι αμέσως μετά θα παρουσιαστεί πτώση μαλλιών στην περιοχή της εμφύτευσης. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι νέες, υγιείς και πυκνές τρίχες θα εμφανιστούν μέσα σε έναν με τρεις μήνες. Αν γίνει εμφύτευση μαλλιών με βλαστοκύτταρα – δηλαδή ειδική θεραπεία με βλαστοκύτταρα μετά την επέμβαση – οι νέες τρίχες θα βγουν πολύ πιο γρήγορα.

Το κόστος της εμφύτευσης μαλλιών

Οι τιμές μιας επέμβασης εμφύτευσης μαλλιών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και της επέμβασης και πρέπει να εκτιμηθεί μετά από επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό ή το ινστιτούτο που θα αναλάβει την επέμβαση.