Face Lifting / Ρυτιδεκτομή – Επεμβατική Αισθητική Χειρουργική

face-lifting-1
face-lifting-2
face-lifting-3

Τι είναι το Face Lifting – Ρυτιδεκτομή

Η γήρανση του δέρματος του προσώπου είναι μια αναπόφευκτη, φυσική διαδικασία. Με το πέρασμα του χρόνου, μειώνεται ο όγκος του λίπους και του υποδόριου ιστού του προσώπου, το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει και οι λεπτές ρυτίδες γίνονται βαθύτερες.

Η ηλιακή ακτινοβολία, το περιβάλλον, το κάπνισμα, και το άγχος της καθημερινής ζωής είναι παράγοντες που συμμετέχουν στη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.

Το χειρουργικό lifting σβήνει τα σημάδια της ηλικίας, αντιμετωπίζοντας τη χαλάρωση μέσω της ανόρθωσης των μυών και της αφαίρεσης παραπανίσιου δέρματος. Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά και διαρκούν για πολλά χρόνια.

Συνδιαζόμενες επεμβάσεις

Το face-lift μπορεί να συνδυαστεί πολύ συχνά με άλλες επεμβάσεις όπως είναι η βλεφαροπλαστική, η ανόρθωση του λαιμού, η ανόρθωση μετώπου – φρυδιών (browlift), η λιποαναρρόφηση διπλοσάγονου και η δερμοανάπλαση με Laser.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, μπορείτε να συνδυάσετε και άλλες μεθόδους, όπως

  • Βλαστοκύτταρα
  • Laser
  • Peeling
  • Αυτόλογο λίπος

όπου με τις παραπάνω θεραπείες εκτός από τη χαλάρωση αποκαθίσταται η ποιότητα του δέρματος καθώς επίσης η τυχόν ατροφία του λίπους (π.χ. στα ζυγωματικά)

Ενδείξεις Χειρουργίου

Κατάλληλοι ασθενείς για την επέμβαση της Ρυτιδεκτομης είναι αυτοί που έχουν  χαλαρό δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό. Είναι κάλο να υπάρχει σφριγγος και καλή ελαστικότητα του δέρματος.

Η σωστή ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας και το σταθερό σωματικό βάρος για τουλάχιστον 6 μήνες είναι πολύ σημαντικό.

Τέλος οι ασθενείς πρέπει να έχουν   ρεαλιστικές προσδοκίες και γιαυτό το λόγο ένα πολύ λεπτομερές ιατρικό ιστορικό καθώς επίσης και όλες οι αντενδείξεις πρέπει να αναφέρονται στην ενημέρωση.

Συνοδά προβλήματα υγείας όπως, Σακχαρώδη διαβήτη, Υπέρταση, Καρδιαγγειακά προβλήματα, Θυροειδοπάθεια, Ψυχολογικά προβλήματα, καθώς επίσης και η λήψη φαρμάκων  όπως ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να αναφέρονται πάντα.

Διάρκεια Χειρουργείου

2 με 3 ώρες περίπου και αν συνδυαστεί  με βλεφαροπλαστική η και μετωπιαίο lifting τότε η διάρκεια φτάνει  περίπου στις 5 ώρες.

Καπνισμα: Εάν είστε καπνιστής-στρια η πιθανότητα κακής επούλωσης και άλλων επιπλοκών αυξάνεται. Καλό θα ήταν να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Η χρήση patch νικοτίνης καθώς και η ενημέρωση από κάποιον ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα για πάντα.

Επιπλοκες: Οίδημα, μελανιές, αιμορραγία, αιμάτωμα, νέκρωση δέρματος, διάσπαση τραύματος, Τραυματισμός νεύρου (νευροαπραξια). Ο πόνος είναι πολύ ήπιος. Επίσης μπορεί να υπάρχει υπαισθησία η οποία θα υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες. Σπάνια εμφανίζεται σύνδρομο ξηρότητας οφθαλμού ή δυσκολία στο να κλείσει κάποιος το βλέφαρο του.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές κύστες κατά μήκος της τομής οι οποίες αφαιρούνται. Η ασυμμετρία και η διπλωπία είναι ασυνήθεις επιπλοκές που όμως πρέπει να αναφερθούν. Τέλος πάρα πολύ σπάνια είναι η δακρύρροια και η ελαττωμένη όραση.

Παραμονή στη κλινική

Θα εισαχθείτε στη κλινική το πρωί και θα υποβληθείτε σε βασικό προεγχειρητικό έλεγχο. Μετά το χειρουργείο η διάρκεια παραμονής σας στη κλινική εκτιμάται στη μια ημέρα.

Μεταγχειρητικη πορεια

Η παροχέτευση η οποία τοποθετείται διεγχειρητικά για την αποφυγή αιματώματος συνήθως αφαιρείται 24 -48 ώρες μετά την επέμβαση.

Με το εξιτήριο καλό θα ήταν να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.  Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας μπορείτε να χρησιμοποείτε make up και ακολούθως να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 5 ημέρες.

Θα έχετε πιθανές μικρές μελανιές και οίδημα συσσωματώματα, συνήθη μετά από το χειρουργείο τα οποία θα καταλαγιάσουν τις επόμενες 14-28 ημέρες. Πολύ χρήσιμο είναι η ανύψωση του κεφαλιού και οι κρύες κομπρέσες τις πρώτες 2-3 ημέρες.

Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 εβδομάδες τουλάχιστον, καθώς επίσης την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για τουλάχιστον 6 μήνες χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (>30 spf)

Η συχνή παρακολούθηση μετά το χειρουργείο στο ιατρείο για τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι να κατανοήσει πλήρως ο ασθενής μου το είδος του χειρουργείου με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και τις πιθανές επιπλοκές. Γιαυτό το λόγο και μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο θα σας δημιουργηθουν πιθανές απορίες και καλό θα ήταν να τις λύσουμε όλες πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Η εκτενής συζήτηση με το γιατρό η κατανόηση όλων των οδηγιών περιορίζει στο ελάχιστο τις επιπλοκές.

Είδος αναισθησίας – Φωτογραφίες – Συναίνεση

Το χειρουργείο γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη. Απαραίτητη κρίνεται η λήψη φωτογραφιών πριν έτσι ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός της επέμβασης καθώς και μετά το χειρουργείο για να βρίσκονται στον ιατρικό σας φάκελο. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συναίνεση όπου εκεί αναφέρονται όλα που έχουν σχέση με το χειρουργείο και ο ασθενής παίρνει ένα αντίτυπο.

Σας ενδιαφέρει μια ενημέρωση;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας απαντήσει μέσα σε 24 ώρες