Τι είναι το έγκαυμα

Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού στη σάρκα ή στο δέρμα που προκαλείται από τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, τις χημικές ουσίες, την τριβή ή την ακτινοβολία.

Τα εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιφανειακή επιδερμίδα είναι γνωστά ως επιφανειακά ή εγκαύματα πρώτου βαθμού. Όταν η ζημιά εισχωρεί σε κάποια από τα υποκείμενα στρώματα, τότε λέμε ότι έχουμε ένα- εν τω βάθει -μερικού πάχους έγκαυμα ή έγκαυμα δεύτερου βαθμού.

Ιστορικά, θεωρείται ότι περίπου τα μισά του συνόλου των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Η απαιτούμενη θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα του εγκαύματος.

Η έγκαιρη ψύξη (μέσα σε 30 λεπτά από το έγκαυμα) μειώνει το βάθος και τον πόνο του εγκαύματος, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς η υπερβολική ψύξη μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Θα πρέπει να γίνεται με κρύο νερό 10–25 C και όχι με παγωμένο, καθώς το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό.

Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια ή άλλα σφιχτά αντικείμενα από την καμένη περιοχή. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό γρήγορα και απαλά, προτού η περιοχή πρηστεί.Μην σπάσετε τις μικρές φουσκάλες που ενδεχομένως εμφανιστούν. Αν, ωστόσο, οι φουσκάλες σπάσουν, καθαρίστε απαλά την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι και νερό, εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε το έγκαυμα με έναν επίδεσμο με αντικολλητική γάζα.

Η πρώτη αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, ιδιαίτερα από δευτέρου βαθμού και πάνω, θα πρέπει να αφήνεται στα χέρια των ειδικών, προκειμένου να αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα. Σε περιπτώσεις μεταεγκαυματικών προβλημάτων, μπορούμε να διορθώσουμε τόσο την αισθητική εικόνα, όσο και τη λειτουργικότητα, όπου υπολείπεται.

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής εγκαύματος και ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά.

Αληθινό Περιστατικό Ασθενή

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ 2ου βαθμού

Ιατρός: ∆ρ Ανδρέας Μουτσούδης – MD Πλαστικός Χειρουργός

Άνδρας 51 ετών με έγκαυμα 2ου βαθμού 7% συνολικής επιφάνειας σώματος, δεξιού κάτω άκρου από καυτό λάδι και νερό. Ο ασθενής υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό και αφαίρεση της νεκρωτικής εσχάρας. Ακολούθησαν συστηματικά ποδόλουτρα και αλλαγές κάθε 2η ημέρα με τη χρήση Hyperoil (ελαιώδη σύνθεση) και εμποτισμένων γαζών Hyperoil.
Ο ασθενής ήταν καθόλα υγιής, καπνιστής.

Πλήρης επούλωση των τραυμάτων μετά απο 4 μήνες.

Η Πορεία του Ασθενούς

peristatiko-astheni-egkaumatos-1
peristatiko-astheni-egkaumatos-2